Pressemelding -
SiOs årsregnskap 2020 er sterkt preget av pandemien. - Studentenes behov viktigere enn noen gang!
SiO går i 2020 på et betydelig underskudd. Pandemien har naturlig nok satt sitt preg på driften. I «annerledes»-året har det vært viktig å tilpasse velferdstilbudet til studentenes endrede behov gjennom å samarbeide tett med utdanningsinstitusjonene og studentene for at studentlivet skal bli så bra som mulig – tross alt. Daglig drift har også handlet mye om tiltak for å redusere smitterisiko blant studenter og ansatte.
Årsresultatet for konsernet i 2020 viser et underskudd på 33,8 millioner mot et overskudd på 256,2 millioner kroner i 2019. Det høye resultatet i 2019 skyldes salg av Bjerke Studenthus. Konsernomsetningen for 2020 er på 1083 millioner kroner.
Underskudd som følge av pandemien
Underskuddet i 2020 skyldes i hovedsak helt eller delvis nedstengte tjenesteområder kombinert med lave kundetall i deler av tjenestene som har vært i drift. Styret bevilget også midler – 20 millioner – til en særskilt tiltakspakke for å avhjelpe den vanskelige situasjonen som pandemien satte studentene i. Tiltakene var rettet mot digitale aktiviteter, styrking av helse- og rådgivningstilbudet, støtte til studentforeninger med akutte økonomiske problemer, i tillegg til en utsatt indeksjustering av leien for SiOs studentboliger.
Ved pandemiens begynnelse, våren 2020, ble nær sagt alle ansatte i SiO Mat og Drikke og SiO Athletica permittert, samt enkelte i konsernstab og i SiO Helse. Det har vært utstrakte permitteringer gjennom hele året.
- Dette har vært krevende for studentene, for den enkelte medarbeider, og for SiO som virksomhet, sier student og konstituert styreleder i SiO, Stine Johannessen.
Til tross for sviktende resultater i 2020, har SiO fremdeles en tilfredsstillende egenkapitalsituasjon og god soliditet. Underskuddet dekkes inn gjennom disponering fra pandemifondet som ble opprettet i fjor.
Sosiale møteplasser og godt smittevern
Mange studenter mistet brått den sosiale arenaen sin i 2020, og ensomhet ble en utfordring i studiehverdagen. En god del er også bekymret over økonomien og studieprogresjonen sin.
- Det har vært et tøft år for oss studenter, med sosial isolasjon, stram økonomi og en stor andel digital undervisning. SiO har gjennom hele pandemien forsøkt å støtte studentene innenfor de rammene vi har, sier Johannessen.
- Vi har vært opptatt av trygghet med tanke på smitte i boliger og på de møteplassene vi har greid å opprettholde. Vi fikk opp feberpoliklinikk og koronateststasjoner, som gjør det enklere for studentene og ansatte å teste seg raskt, og slik begrense smitte. Vi har også økt nettkapasiteten i studentboligene for å gjøre hjemmestudiene lettere, sier den konstituerte styrelederen.
Flere studentboliger
Når det gjelder SiOs boliger, er det rundt en av syv studenter i Oslo som bor her. Med færre innreisende internasjonale studenter har det i 2020 vært flere tilgjengelige studentboliger og kortere venteliste. Det er likevel behov for flere studentboliger og å videreutvikle den eksisterende boligporteføljen til dagens behov og forventninger. Dette er kostnadskrevende, men SiO mener det er riktig å fortsatt ha ambisiøse planer for videre vekst på dette feltet.
SiO bygger blant annet 315 nye studentboliger på Blindern med ferdigstilling våren 2021 og 310 studentboliger på 1000 kvadratmeter i Lillestrøm. Disse skal stå klare i 2022.
Viktige behov
Pandemien vil kreve mye av studentene og SiO også i 2021.
- Vi har nå en viktig jobb foran oss for å disponere mottatte statlige midler for å skape studentjobber, forebygge ensomhet og skape trivsel og aktiviteter blant alle studentene. Med fortsatt digital undervisning og sosial nedstengning, er SiO viktigere enn noen gang. Vi skal fortsette å lytte til studentens ønsker og behov, og gjør alt vi kan for å støtte opp med gode velferdstilbud, avslutter Johannessen.
Semesteravgiften
SiO har hatt en semesteravgift på 600 kroner både i vår- og høstsemesteret 2020. Semesteravgiften brukes til finansiering av SiOs helsetjenester, Velferdstinget, karrieretjenester, foreningstjenester og servicetilbud knyttet til semesterstart og kundebetjening. Semesteravgiften utgjorde i 2020 totalt 85,3 millioner og ble disponert som vist i figuren nedenfor (NOK millioner).
Emner
Regions
Studentsamskipnaden SiO leverer tjenester til ca. 71 000 studenter ved 26 læresteder i Osloregionen. SiOs ambisjon er å gjøre Oslo til Norges mest attraktive by å studere i, gjennom å bidra til by- og campusutvikling og et attraktivt boligtilbud. SiO tilbyr ca 8600 studentboliger, helse-, rådgivning- og karrieretjenester, barnehageplasser, serveringssteder og et bredt treningstilbud gjennom SiO Athletica. SiO har 890 medarbeidere (500 årsverk) og en omsetning på om lag 1,1 milliarder kroner. www.sio.no.