Nyhet -
Vil inspirere studenter til mindre matsvinn
Matvetts Anne-Marie Schrøder og KUTT-kokk Even Rosted inviterer studenter til å lære mer om matkasting hos KUTT Gourmet på Blindern den 18. april.
- Studenter er blant dem som kaster mest mat i Norge. Derfor er det viktig å heve deres kunnskap om mat og holdbarhet, slik at de stoler mer på egne sanser og lærer å bruke opp det de har selv om maten ikke er helt fersk, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.
Hver eneste en av oss kaster rundt 42 kilo mat i året. Det tilsvarer hver åttende handlepose, men tallene har gått ned de siste årene takket være ny bevissthet om temaet matsvinn. De under 25 år er blant dem som kaster mest, studentene er også i denne gruppen.
- Som KUTT-kokk har jeg fått en ny bevissthet om matsvinn og hvordan man kan unngå matkasting og jeg mener studentene kan spare både penger og miljøet dersom de lærer noen få enkle tips som gjør matkasting overflødig. Mange studenter lever i singelhusholdninger og deler kjøleskap med andre og det kan være krevende, særlig når det kommer til matkasting, sier Even Rosted, kokk på SiOs KUTT Gourmet.
Først i Norge
SiO Mat og Drikke var de første i Norge til å starte opp en kafé som serverer et måltid basert på overskuddsmat, mat som ellers ville blitt kastet. KUTT Gourmet har sammen med studentene sikret at over 30 tonn mat har blitt spist opp istedenfor å bli kastet siden oppstarten i 2015.
- Takket være Matvett har vi i SiO blitt trukket inn i en rekke prosjekter som reduserer matkasting. Det som begynte som et pop-up-konsept på Blindern, har nå også blitt rullet ut på OsloMet, der vi har startet opp vår andre KUTT Gourmet. I tillegg har vi forpliktet oss til et bransjeprosjekt som heter KuttMatsvinn2020 og tilsluttet oss "Bransjeavtalen om redusert matsvinn" mellom hele matbransjen og myndighetene der målet er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål, sier Steffen H. Greff, direktør for SiO Mat og Drikke.
- Vi som organisasjon har også blitt mer bevisst på å redusere vårt matsvinn. Nå videreformidler vi vår kunnskap og gir studentene noen tips og triks som de kan bruke i sin hverdag. Det ser vi som en viktig del av vårt samfunnsoppdrag, sier Steffen H. Greff, direktør for SiO Mat og Drikke.
Fakta om arrangementet 18. april: KUTT matsvinn
• KUTT matsvinn den 18. april vil foregå som en inspirasjonssamtale mellom Matvetts Anne Marie Schrøder og KUTT-kokk Even Rosted i SiO. Samtalen ledes av Magnar Alain Hauge i SiO.
• Arrangementet er ment å gi studenter tips og råd slik at de kan spare miljø og penger gjennom å kaste mindre mat.
• Matvett er matbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn i Norge, og er et samarbeid mellom næringsliv, myndigheter og forskningsmiljøer. Målet med arbeidet er å gjøre det enklere for aktørene i verdikjeden å kaste mindre mat samt legge til rette for at forbrukerne kan ta bedre vare på maten de kjøper og lager.
• Sted: KUTT Gourmet, Frederikkehuset, UiO, Blindern. Gratis servering av småmat fra Kutt Gourmet
Faktaboks om matsvinn
• Det kastes minimum 355 000 tonn mat i året i Norge
• Matsvinn representerer 10 % av klimagassutslippene og ville vært verdens 3. største land når det kommer til denne type forurensing
• Forbrukeren står for 61 % av matsvinnet, dvs. ca. 42 kg mat per person i året
• Det er unge voksne (19-26) og småbarnsforeldre som kaster mest mat
• Det kastes mest måltidsrester, frukt og grønt, brød, meieri- og kjøttprodukter
• De viktigste årsakene til at vi kaster mat er at den er gått ut på dato, størrelsen på pakningene, ødelagt emballasje, dårlig planlegging og lite bevissthet om miljøbelastningen til matsvinn
• Det er mye mer miljøbelastende å kaste mat enn den emballasjen som bidrar til å ta vare på maten
• Matvett er mat- og serveringsbransjens satsing for å forebygge og redusere matsvinnet
Kilde: Matvett