Gå videre til innhold
Steffen H. Greff, direktør i SiO Mat og Drikke åpner ny KUTT Gourmet på Høysskolen i Oslo og Akershus. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO).
Steffen H. Greff, direktør i SiO Mat og Drikke åpner ny KUTT Gourmet på Høysskolen i Oslo og Akershus. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO).

Nyhet -

SiO tar matsvinn-suksessen videre

SiO åpner sin andre KUTT Gourmet denne høsten. Nå er bordet dekket for at også HiOA-studentene kan ta grønne lunsjvalg. KUTT Gourmet er et bærekraftig lunsjkonsept, der studenter tar samfunnsansvar ved å spise en gourmetlunsj som lages av ingredienser som ellers ville blitt kastet. KUTT Gourmet serverer et begrenset antall porsjoner hver dag. Prisen varierer mellom 40 og 70 kroner, avhengig av tilgjengelige råvarer. Til i høst har tilbudet bare eksistert på Blindern.

- Det er en merkedag når vi kan etterkomme studentenes ønsker og åpner en ny KUTT Gourmet på HiOA. Vi gleder oss til å møte studentene her med en gourmetlunsj laget av ingredienser som ellers ville blitt kastet. Ingrediensene kommer til oss av forskjellige årsaker, som at produktet nærmer seg siste forbruksdato, at emballasjen er feil for sesongen, feilmerking, slik KUTT-tankegangen er, sier Steffen H. Greff, direktør for SiO Mat og Drikke.

Bærekraftig lunsj
Maten kommer fra SiOs leverandører, dette er ofte små kvanta med overskuddsmat som ellers ville blitt kastet. KUTT Gourmet baserer seg på en felles tankegang om at alle ledd i kjeden, fra bonde til butikk til forbruker, kan bidra til mindre matkasting. SiO jobber aktivt for å redusere matsvinn ved sine spisesteder.

- Det er mye SiO kan gjøre for å redusere matsvinn. Det er også mye studentene som enkelt-forbrukere kan gjøre, bare man vet hvordan. SiO vil legge til rette for at studentene på HiOA gjennom KUTT Gourmet HiOA lettvint skal kunne ta grønne valg. Det handler om å bruke overskuddsmat på en god måte, sier Greff.

Verdien av overskuddsmat

På menyen står dessuten bevisstgjøring om matkasting. KUTT Gourmet viser verdien av overskuddsmat ved å legge til rette for gode spiseopplevelser fro studentene og de ansatt.

- Når man selv kan smake hvor god mat som kan lages av overskuddsmat, tror jeg mange vil oppleve spisekonseptet som både grønt, godt og bærekraftig. Vi inviterer studenter og ansatte til å være med å oppleve verdien av overskuddsmat og samtidig redusere matsvinnet ytterligere, sier Steffen H. Greff, direktør for SiO Mat og Drikke.

Tall fra Matvett og Østfoldforskning viser at unge under 25 år er den gruppen som kaster mest mat. For studenter som ofte bor alene, som er matsvinn en ekstra utfordring.

Fakta i saken:

  • SiO Mat og Drikke åpnet i høst ny KUTT Gourmet på HiOA, i Pilestredet 32.
  • KUTT Gourmet HiOA åpnet i september 2017 og har åpningstider fra tirsdag til fredag kl. 11.30-12.30 eller til det er tomt.
  • Matkasting koster samfunnet store summer i året. Målet med KUTT Gourmet er blant annet å sette fokus på matkasting som et samfunnsproblem og bli mer bevisst på hvordan man kan unngå å kaste mat.
  • SiO startet lunsjkonseptet KUTT Gourmet på Blindern våren 2015 og har vært en stor suksess.
  • SiO Mat og Drikke er en del av KUTTMatsvinn2020, som er en avtale med mål om å redusere 20 prosent matsvinn innen 2020.
  • Konseptet ble utviklet i samarbeid med Kompass & Co, Matvett og SDG gjennom Trippelprosjektet.

Emner

Regions

Kontakter

Nina Langeland

Nina Langeland

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 926 18 141
Mina Vinje

Mina Vinje

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Tilgjengelig på mandager og onsdager 98433700
Mia Elizabeth Taylor Østom

Mia Elizabeth Taylor Østom

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 941 84 789

Relatert innhold

KUTT Gourmet er et populært mattilbud der matoverskudd gjøres om til gourmetlunsj. (Foto: Hanne E. Holst / SiO)

Vil du skrive om KUTT Gourmet?

KUTT Gourmet er et kafé-konsept på Blindern i Oslo der matoverskudd blir til gourmetlunsj av ingredienser som nærmer seg «best-før»-dato. Dette er mat som ellers ville blitt kastet. KUTT Gourmet reduserer matkasting og gir samtidig studentene et bærekraftig valg. KUTT Gourmet drives av Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, SiO.

Anne Marie Schrøder, Matvett og Even Rosted, KUTT-kokk på KUTT Gourmet, Blindern, inviterer til  inspirasjonsforedrag for å unngå matkasting. (Foto: Hanne E. Holst / SiO)

Vil inspirere studenter til mindre matsvinn

Matvetts Anne-Marie Schrøder og KUTT-kokk Even Rosted inviterer studenter til å lære mer om matkasting på KUTT Gourmet på Blindern den 18. april. KUTT matsvinn er en inspirasjonssamtale mellom Matvetts Anne Marie Schrøder og KUTT-kokk Even Rosted i SiO. Samtalen ledes av Magnar Alain Hauge i SiO og er ment å gi studenter tips og råd slik at de kan spare miljø og penger gjennom å kaste mindre mat.

Steffen H. Greff, direktør i SiO Mat og Drikke har fått vegan- og vegetarråd fra studentene. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO).

SiO Mat og Drikke forbedrer vegetar- og vegantilbudet

SiO Mat og Drikke har lenge tilbudt vegetarmåltider og vegan-alternativer til studenter og ansatte som spiser hos oss. Det er ikke bare pop up-konseptet Blindern Vegetariske som tilbyr kreative retter for vegetarianere. De store spisestedene våre serverer vegetarrett hver eneste dag og vi etterstreber alltid å ha et vegetarisk alternativ tilgjengelig.

Even Rosted er KUTT-kokk på KUTT Gourmet, Blindern og kommer med tips til studentene for å unngå matkasting. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO)

Kutter mastvinn med KUTT Gourmet

Blogginnlegg skrevet at Even Rosted, en av to KUTT-kokker, KUTT Gourmet, Blindern. Han forteller om eventet den 18. april der studenter kan lære mer om å spare penger og miljø gjennom å kutte matsvinnet. Oppskrift fra KUTT Gourmet, Blindern. Han skriver om utfordringene studenter kan ha når det kommer til matkasting og gir tips og råd for å unngå matsvinn.

Steffen H. Greff er direktør for SiO Mat og Drikke. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO)

​ Lytter til studenter med glutenallergi

De senere årene har det vært økt oppmerksomhet rundt plager fra gluten, enten det er cøliaki eller andre former for glutenintoleranse. Flere ønsker glutenfritt enn for bare et par år siden. Vi i SiO Mat og Drikke lytter og lærer. for å finne ut hvordan vi i kantinesegmentet på universitet og høyskolene i Oslo og Akershus kan møte behovet.

Relaterte events

KUTT matsvinn -Tips og inspirasjon til å spare miljøet og penger (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO)

​KUTT matsvinn - Tips og inspirasjon til å spare miljøet og penger

Dato 18. april 2018 13:15 – 14:00

Sted Sted: KUTT Gourmet, Frederikkehuset, UiO, Blindern

SiO jobber for å gjøre hverdagen til studenter bedre

SiO er studentsamskipnaden for 27 studiesteder i Osloregionen. Mer enn 76 000 studenter betaler semesteravgift til SiO og kan bruke de ulike tilbudene våre. Hovedoppgaven vår er å tilby produkter og tjenester som gjør studiehverdagen effektiv og stimulerende, og bidrar til at studentene trives. Jobben vi gjør skal bidra til at studiestedene våre har de mest attraktive læringsmiljøene i landet.

Studentsamskipnaden SiO

Trimveien 4
0314 OSLO Oslo
Norge