Blogginnlegg -
Lytter til studenter med glutenallergi
Av Steffen H. Greff, direktør for SiO Mat og Drikke
De senere årene har det vært økt oppmerksomhet rundt plager fra gluten, enten det er cøliaki eller andre former for glutenintoleranse. Flere ønsker glutenfritt enn for bare et par år siden. Vi i SiO Mat og Drikke lytter og lærer for å finne ut hvordan vi i kantinesegmentet på universitet og høyskolene i Oslo og Akershus kan møte behovet.
Personlig interesse
Dette er også et tema av personlig interesse for meg, da min familie nylig oppdaget at vår yngste datter ikke tåler gluten. Som en relativ sett nybegynner til denne utfordringen, var det ekstra lærerikt da jeg og mine kollegaer forleden fikk møtt studenter som spiser glutenfritt av ulike grunner. Det gjør at vi har fått ytterlige gode innspill fra studentene som gjør at vi kan bedre det glutenfrie alternativet både hjemme og hos oss i SiO Mat og Drikke.
Studentene vi snakket med, syntes vi var gode på merking, at personalet har god kunnskap om innhold i produktene, at varmmaten og salat er godt merket. De er også fornøyde med utvalget, men de savner flere glutenfrie bakevarer, påsmurt og wraps. Det var egentlig ikke så overraskende for oss, men vi trenger slike påminnelser i hverdagen.
På farten
Noen savner særlig mat man enkelt kan spise på farten. Å være på farten er spesielt utfordrende for glutenallergikere som tyr til nøtter og sjokolade, men som egentlig ønsker seg påsmurt, yoghurt med glutenfri granola og lignende. Mange ønsker innpakkede produkter fordi de reagerer på glutensporer. Det gjør også at det er viktig å ikke blande klyper i for eksempel salatbaren.
SiO Mat og Drikke tar disse tilbakemeldingene på alvor. Derfor går vi gjennom produktene våre og ser hva vi kan gjøre for å forbedre tilbudet.
Studentene er veldig spesifikke: De ønsker seg Raw bites, glutenfrie rundstykker med pålegg som man plukker og mikser selv og at glutenfrie boller og bakevarer kan kjøpes for en billig penge. I noen tilfeller er det bare bedre merking som skal til.
Før sommeren er planen at vi inviterer glutenallergikerne til en ny lunsj hvor vi viser frem de endringene vi har gjort etter tilbakemeldingene, og nye, glutenfrie produkter som kommer til semesterstart.
På våre spisesteder tilrettelegger vi for glutenfrie alternativer på denne måten:
Gjennom matkonseptet YouFood på 20 av våre spisesteder, kan studentene selv velge hvilken mat de vil spise. Mange glutenfrie kunder søker etter de fiberrike alternative, fordi mange spesialprodukter som passer for dem har lavt fiberinnhold, for eksempel er glutenfrie knekkebrød og glutenfri pasta ikke rikt på fiber. Da kan man velge naturris, brun ris, poteter, quinoa, bokhvete (som er et gress), linser eller bønner. Nøtter og frø kan erstatte frokostblandingen og i tillegg kan man bruke mandelmel, rismel og maismel.
Fakta: