Gå videre til innhold
Steffen H. Greff er direktør for SiO Mat og Drikke. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO)
Steffen H. Greff er direktør for SiO Mat og Drikke. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO)

Blogginnlegg -

​ Lytter til studenter med glutenallergi


Av Steffen H. Greff, direktør for SiO Mat og Drikke

De senere årene har det vært økt oppmerksomhet rundt plager fra gluten, enten det er cøliaki eller andre former for glutenintoleranse. Flere ønsker glutenfritt enn for bare et par år siden. Vi i SiO Mat og Drikke lytter og lærer for å finne ut hvordan vi i kantinesegmentet på universitet og høyskolene i Oslo og Akershus kan møte behovet. 

Personlig interesse

Dette er også et tema av personlig interesse for meg, da min familie nylig oppdaget at vår yngste datter ikke tåler gluten. Som en relativ sett nybegynner til denne utfordringen, var det ekstra lærerikt da jeg og mine kollegaer forleden fikk møtt studenter som spiser glutenfritt av ulike grunner. Det gjør at vi har fått ytterlige gode innspill fra studentene som gjør at vi kan bedre det glutenfrie alternativet både hjemme og hos oss i SiO Mat og Drikke.

Studentene vi snakket med, syntes vi var gode på merking, at personalet har god kunnskap om innhold i produktene, at varmmaten og salat er godt merket. De er også fornøyde med utvalget, men de savner flere glutenfrie bakevarer, påsmurt og wraps. Det var egentlig ikke så overraskende for oss, men vi trenger slike påminnelser i hverdagen.

På farten

Noen savner særlig mat man enkelt kan spise på farten. Å være på farten er spesielt utfordrende for glutenallergikere som tyr til nøtter og sjokolade, men som egentlig ønsker seg påsmurt, yoghurt med glutenfri granola og lignende. Mange ønsker innpakkede produkter fordi de reagerer på glutensporer. Det gjør også at det er viktig å ikke blande klyper i for eksempel salatbaren.

SiO Mat og Drikke tar disse tilbakemeldingene på alvor. Derfor går vi gjennom produktene våre og ser hva vi kan gjøre for å forbedre tilbudet.

Studentene er veldig spesifikke: De ønsker seg Raw bites, glutenfrie rundstykker med pålegg som man plukker og mikser selv og at glutenfrie boller og bakevarer kan kjøpes for en billig penge. I noen tilfeller er det bare bedre merking som skal til.

Før sommeren er planen at vi inviterer glutenallergikerne til en ny lunsj hvor vi viser frem de endringene vi har gjort etter tilbakemeldingene, og nye, glutenfrie produkter som kommer til semesterstart.

På våre spisesteder tilrettelegger vi for glutenfrie alternativer på denne måten:

  • YouFood på 20 spisesteder: Her kan du plukke og mikse selv. Vi har god allergenmerking for at man selv skal kunne velge etter sine diettbehov.
  • SiO Mat og Drikke tar inn knekkebrød og bakevarer som er glutenfrie.
  • Våre kokker tenker glutenfritt når de lager jevninger og sauser – vi bruker maizenna eller potetmel, fordi vi vil kunne tilby mat til alle studentene.
  • Intern bevissthet: Vi produserer maten vår i et glutenmiljø og jobber med tiltak som kan gjøre flere av rettene våre glutenfrie, for eksempel på Tacoteket og Ramen Ya.
  • Gjennom matkonseptet YouFood på 20 av våre spisesteder, kan studentene selv velge hvilken mat de vil spise. Mange glutenfrie kunder søker etter de fiberrike alternative, fordi mange spesialprodukter som passer for dem har lavt fiberinnhold, for eksempel er glutenfrie knekkebrød og glutenfri pasta ikke rikt på fiber. Da kan man velge naturris, brun ris, poteter, quinoa, bokhvete (som er et gress), linser eller bønner. Nøtter og frø kan erstatte frokostblandingen og i tillegg kan man bruke mandelmel, rismel og maismel.

    Fakta:

  • Alle de store lærestedene med SiO-spisesteder har nedsatt brukerutvalg. Brukerutvalgene har representanter som både er studenter og ansatte. Dette gjelder NMH, KHiO, NIH, OsloMet, Menighetsfakultetet og Veterinærhøyskolen. Det jobbes per dags dato med opprettelsen av et brukerutvalg for UiOs studenter og ansatte.
  • Tilbakemeldinger fra lærestedenes brukerutvalg brukes til å forbedre og tilpasse utvalget på spisestedene.
  • SiO Mat og drikke inviterer jevnlig studenter til faglige fokusgrupper slik at de kan komme med innspill når det gjelder produkt og konsept. Fokusgruppene møtes til to workshops i semesteret.
  • I tillegg inviterte SiO Mat og Drikke studenter til to workshops som handlet om glutenfritt og vegan/vegetar-tilbud i vår.
  • Related links

    Emner

    Regions

    Kontakter

    Nina Langeland

    Nina Langeland

    Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 926 18 141
    Mia Elizabeth Taylor Østom

    Mia Elizabeth Taylor Østom

    Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 941 84 789

    Relatert innhold

    KUTT Gourmet på Blindern trekker kø. (Foto: Hanne E. Holst/ SiO)

    Studentene tar samfunnsansvar på KUTT Gourmet

    KUTT Gourmet er et kafé-konsept der det lages gourmetlunsj av ingredienser som nærmer seg «best-før»-dato. Dette er overskuddsmat som ellers ville blitt kastet. Målet er å redusere matkasting og samtidig tilby studentene et bærekraftig matvalg. Gjennom KUTT Gourmet setter vi fokus på at matkasting ikke løses i forbrukerleddet alene, men at hele verdikjeden må samarbeide.

    Anne Marie Schrøder, Matvett og Even Rosted, KUTT-kokk på KUTT Gourmet, Blindern, inviterer til  inspirasjonsforedrag for å unngå matkasting. (Foto: Hanne E. Holst / SiO)

    Vil inspirere studenter til mindre matsvinn

    Matvetts Anne-Marie Schrøder og KUTT-kokk Even Rosted inviterer studenter til å lære mer om matkasting på KUTT Gourmet på Blindern den 18. april. KUTT matsvinn er en inspirasjonssamtale mellom Matvetts Anne Marie Schrøder og KUTT-kokk Even Rosted i SiO. Samtalen ledes av Magnar Alain Hauge i SiO og er ment å gi studenter tips og råd slik at de kan spare miljø og penger gjennom å kaste mindre mat.

    KUTT Gourmet er et populært mattilbud der matoverskudd gjøres om til gourmetlunsj. (Foto: Hanne E. Holst / SiO)

    Vil du skrive om KUTT Gourmet?

    KUTT Gourmet er et kafé-konsept på Blindern i Oslo der matoverskudd blir til gourmetlunsj av ingredienser som nærmer seg «best-før»-dato. Dette er mat som ellers ville blitt kastet. KUTT Gourmet reduserer matkasting og gir samtidig studentene et bærekraftig valg. KUTT Gourmet drives av Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, SiO.

    Steffen H. Greff, direktør i SiO Mat og Drikke åpner ny KUTT Gourmet på Høysskolen i Oslo og Akershus. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO).

    SiO tar matsvinn-suksessen videre

    SiO åpner sin andre KUTT Gourmet denne høsten. Nå er bordet dekket for at også HiOA-studentene kan ta grønne lunsjvalg. KUTT Gourmet er et bærekraftig lunsjkonsept, der studenter tar samfunnsansvar ved å spise en gourmetlunsj som lages av ingredienser som ellers ville blitt kastet. KUTT Gourmet serverer et begrenset antall porsjoner hver dag. Prisen varierer mellom 40 og 70 kroner.

    Even Rosted er KUTT-kokk på KUTT Gourmet, Blindern og kommer med tips til studentene for å unngå matkasting. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO)

    Kutter mastvinn med KUTT Gourmet

    Blogginnlegg skrevet at Even Rosted, en av to KUTT-kokker, KUTT Gourmet, Blindern. Han forteller om eventet den 18. april der studenter kan lære mer om å spare penger og miljø gjennom å kutte matsvinnet. Oppskrift fra KUTT Gourmet, Blindern. Han skriver om utfordringene studenter kan ha når det kommer til matkasting og gir tips og råd for å unngå matsvinn.

    Steffen H. Greff, direktør i SiO Mat og Drikke har fått vegan- og vegetarråd fra studentene. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO).

    SiO Mat og Drikke forbedrer vegetar- og vegantilbudet

    SiO Mat og Drikke har lenge tilbudt vegetarmåltider og vegan-alternativer til studenter og ansatte som spiser hos oss. Det er ikke bare pop up-konseptet Blindern Vegetariske som tilbyr kreative retter for vegetarianere. De store spisestedene våre serverer vegetarrett hver eneste dag og vi etterstreber alltid å ha et vegetarisk alternativ tilgjengelig.

    SiO jobber for å gjøre hverdagen til studenter bedre

    SiO er studentsamskipnaden for 27 studiesteder i Osloregionen. Mer enn 76 000 studenter betaler semesteravgift til SiO og kan bruke de ulike tilbudene våre. Hovedoppgaven vår er å tilby produkter og tjenester som gjør studiehverdagen effektiv og stimulerende, og bidrar til at studentene trives. Jobben vi gjør skal bidra til at studiestedene våre har de mest attraktive læringsmiljøene i landet.

    Studentsamskipnaden SiO

    Trimveien 4
    0314 OSLO Oslo
    Norge