Gå videre til innhold
Even Rosted er KUTT-kokk på KUTT Gourmet, Blindern og kommer med tips til studentene for å unngå matkasting. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO)
Even Rosted er KUTT-kokk på KUTT Gourmet, Blindern og kommer med tips til studentene for å unngå matkasting. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO)

Blogginnlegg -

Kutter mastvinn med KUTT Gourmet

Av Even Rosted, kokk på KUTT Gourmet, Blindern


Hver eneste dag starter med en utfordring! Råvarer til KUTT Gourmet får jeg gjennom hele uka og så bruker jeg dagene på å tenke meg til hva jeg skal servere på Blindern. Noen ganger vet jeg hvilke overskuddsvarer jeg får fra Bama, Vestfoldfugl, Verdimat, ASKO eller andre. Andre ganger er råvarene en stor overraskelse. Uansett hva jeg får, skal jeg komponere et gourmetmåltid av overskuddsvarer – mat som ellers ville blitt kastet.

Det er snart to år siden jeg så annonsen der SiO Mat og Drikke søkte etter KUTT-kokk. Den gang tenkte jeg: «Den jobben må jeg få». Det gikk opp for meg at da ville jeg få bruk kreativiteten min i tillegg til å være med å redusere matsvinn, som er både utfordrende og gøy.

Bra for miljøet – og lommeboka

KUTT Gourmet er ikke bare en kokkefaglig utfordring, det er også et bevisstgjøringsprosjekt. Vi vet at unge voksne under 25 år kaster mest. Kanskje kan KUTT Gourmet bidra til mindre matkasting både ved å spise hos oss og for å få studentene til å bli inspirert til å kaste mindre mat.

Når jeg skal handle middag på vei hjem fra jobb, går jeg alltid i disken der butikken har samlet alle varene som nærmer seg dato. Å tenke på matsvinn, er ikke bare bra for miljøet, men også for lommeboka! Samtidig får jeg god samvittighet om jeg spise opp mat som ellers ville blitt kastet.

Det lille ekstra

Jeg har fått blekksprut og andehjerter, og håper alltid på det lille ekstra. Det er en glede å se at studenter vil spise på KUTT Gourmet og at studentene støtter opp om matkasteprosjektet og vil spise en bærekraftig lunsj.

Vi betaler for all mat vi får, selv om det er overskuddsmat, mat som ville blitt kastet. Grunnen til det, er at vi erkjenner at all mat har verdi. Vi bruker varer som nærmer seg utløpsdato, men «best før» er ikke det samme som «dårlig etter». Overskuddsmat skyldes mange ting, fra overproduksjon til at matvaren nærmer seg utløpsdato eller at emballasjen er feil.

Nå har også KUTT Gourmet fått en filialOsloMet. Køene har vært kortere, men maten er minst like god. Der er det min gode kollega Calvin Huynh, SiOs andre KUTT-kokk som komponerer en gourmetlunsj. At KUTT Gourmet har vakt oppmerksomhet, er ingen overdrivelse. Til og med et japansk matmagasin har skrevet om konseptet.

Nå tar vi KUTT Gourmet videre. Sammen med Matvett arrangerer SiO et event den 18. april med temaet er hvordan unngå matkasting: Stedet er KUTT Gourmet, Blindern og her vil studentene kunne få tips og inspirasjon til å spare miljø og penger gjennom å unngå matsvinn. Det gleder vi oss til, for jeg har merket hvor mye mindre mat jeg kaster – også hjemme – etter at jeg ble mer bevisst på matsvinn.

Event: KUTT matsvinn (i samarbeid med Matvett)

Dato: 18. april
Tid: 13.15- 14.00
Sted: KUTT Gourmet, Frederikkehuset, UiO
Åpent for alle studenter og andre som vil lære mer om matkasting

Fakta om KUTT Gourmet:

 
• KUTT Gourmet tilbyr studentene en gourmetlunsj av ingredienser som ellers ville blitt kastet. SiO Mat og Drikke serverer kun en rett i et begrenset antall porsjoner hver dag. Prisen varierer mellom 40 og 70 kroner ut fra hva dagens råvarer koster. Hver dag komponeres en rett ut fra hvilke råvarer som er tilgjengelig. Gjennom KUTT Gourmet har vi et mål om bevisstgjøring av studenter, leverandører og oss selv, samt å redusere matsvinn i verdikjeden.

• SiO Mat og Drikke driver to KUTT Gourmet-filialer. Den ene er KUTT Gourmet Blindern ved Universitetet i Oslo, den andre er KUTT Gourmet, OsloMet.

• KUTT Gourmet begynte høsten 2014 ved at SiO deltok i Trippelprosjektet, der man så på utfordringene med matsvinn i alle ledd, fra produsent, via distributør til forbruker og kunde.

• Våren 2015 testet SiO KUTT Gourmet som et pop-up-konsept der man lagde bærekraftige lunsjmåltider for studentene basert på overskuddsvarer. Samtidig ble KUTT Gourmet et bevisstgjøringsprosjekt om at de under 25 år kaster mest mat. I hele 2015 samarbeidet SiO med Matvett og Kompass & Co, der ungdom som hadde falt utenfor, ble en del av et arbeidsmiljø ved å jobbe på KUTT Gourmet.

• KUTT Gourmet har gjort at tonnevis av mat har blitt spist istedenfor kastet. KUTT Gourmet på Blindern sparer samfunnet for 10 tonn matkasting i semesteret

• Studentene har tatt godt imot prosjektet og støtter opp om det.


KUTT-kokkens matspare-tips:


• Bruk sansene. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato, bruk heller sansene og skjekk om maten fremdeles er bra. Melk, yoghurt, egg, smør er som ofte like god og trygg å spise i dager etter at den er gått ut.

• Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste.

• Rydd i kjøleskapet, så du vet hva du har.

• Legg merke til at noen varer har merking «Best før, ikke dårlig etter». Dette er et kjempebra tiltak der vi som forbrukere kan bruke sansene våre for å avgjøre om maten fremdeles kan brukes.

• Kjøtt og fisk kan fryses ned før siste forbruksdag, husk og merke emballasjen med hvilken dag den er fryst ned. Er du urolig for om fryst mat blir dårlig? En god tommelfinger regel er at når du fryser ned en vare som har to dager igjen før siste forbruksdag, har du to dager på deg til å spise det du har tatt ut av fryseren din.

• Oppbevar maten din riktig. Husk at fisk og kjøtt må oppbevares kaldere i kjøleskapet enn for eksempel grønnsaker.

• Avkjøl varm mat raskt, for eksempel i et kaldt vannbad. Du kan spise maten som rester eller lunsj dagen etter, eller det kan fryses ned om du har mye til overs.

• Oppbevar rester i tette bokser.

• Bruk rester av brokkoli eller blomkål i en potetmos eller karbonadedeig.

• Frys brød som ikke skal spises neste dag. Jeg får brødet oppskjært og så tar jeg ut det jeg trenger og bruker brødristeren til å tine brødskivene hver morgen.

• Torsdag er en god restedag. Bruk opp rester før du handler ny mat til helgen.

• Rester fra gårsdagens middag passer ofte å bruke i gratenger eller gryteretter.

Oppskrift fra KUTT Gourmet: Thai red curry med kylling

(Kyllingen kan erstattes med scampi eller tofu)

200 gram kyllingfilet
1 ss nøytral olje
½ squash
½ rød paprika
1 ss red curry paste
1 ts sukker
1 ts thai fiskesaus
1 boks kokosmelk
Frisk koriander eller thai basilikum
2,5 dl jasminris

Skjær grønnsakene i små strimler og stek dem raskt 1-2 minutter i en varm panne.
Ha over på en tallerken så lenge.
Skjær kyllingfileten i tynne skiver.
Fres curry paste i pannen i 30 sekunder.
Tilsett sukker, fish sauce og kokosmelk.
Kok opp og ha i kyllingbitene. La det trekke til det er gjennomkokt.
Ha i grønnsakene og pynt med koriander eller thai basilikum (den kan du kjøpe i asiatiske butikker)
Kok ris som anvist på pakken.

Related links

Emner

Regions

Kontakter

Nina Langeland

Nina Langeland

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 926 18 141

Relatert innhold

Relaterte events

SiO jobber for å gjøre hverdagen til studenter bedre

SiO er studentsamskipnaden for 27 studiesteder i Osloregionen. Mer enn 76 000 studenter betaler semesteravgift til SiO og kan bruke de ulike tilbudene våre. Hovedoppgaven vår er å tilby produkter og tjenester som gjør studiehverdagen effektiv og stimulerende, og bidrar til at studentene trives. Jobben vi gjør skal bidra til at studiestedene våre har de mest attraktive læringsmiljøene i landet.

Studentsamskipnaden SiO
Trimveien 4
0314 OSLO Oslo
Norge