Gå videre til innhold
SiO valgte 14. november som er nasjonal restedag som startskudd for å sette sau på menyen. Nesten 700 møtte opp.
SiO valgte 14. november som er nasjonal restedag som startskudd for å sette sau på menyen. Nesten 700 møtte opp.

Pressemelding -

​Bli med og spis opp sauen!

- Norske fryselagre er stappfulle av sauekjøtt som står i fare for å bli kastet. Det vil vi gjøre noe med, og i dag grillet vi sau til nesten 700 studenter på OsloMet. Vi har kjøpt et halvt tonn sauekjøtt som vi skal lage flere gode måltider til Oslostudentene av fremover, sier Steffen H. Greff, administrerende direktør i SiO Mat og Drikke.

SiO valgte 14. november som er nasjonal restedag som startskudd for å sette sau på studentmenyen sammen med Matvett og Nortura.

-NRKs serie Matsjokket gjorde oss oppmerksom på at det ligger 20 000 sau på frys som mest sannsynlig blir destruert. Sau står knapt nok på menyen hos folk. Det gjør inntrykk, sier Greff.

Nær 700 studenter møtte opp for sauegyros og After Sheep.
SiO bød på grillet sauekjøtt, panelsamtale og After Sheep med gløgg i lavoen på OsloMet sammen med Matvett og Nortura.

- Vi hadde håpet at det ville komme 200, og det kom nesten 700 studenter og ansatte for å smake på sauekjøttet. Dette skal vi gjøre mer av, smiler Greff.

Kutter matsvinn
SiO jobber langsiktig med å redusere eget matsvinn og å inspirere studentene til bærekraftige matvaner blant annet gjennom KUTT Matsvinn. Det å redde sauekjøttet er i kjernen av bærekraftarbeidet til SiO Mat og Drikke.

– Vi vil servere studentene gode måltider med sauekjøtt også fremover. Vi vil også oppfordre andre studentsamskipnader og studiesteder til å gjøre det samme, sier Greff.

Håper mange vil være med
-Jeg tror mange studenter har lyst til å være med og bruke denne matressursen for å unngå at det kastes. Vi håper å inspirere mange. Sauegyros er kjempegodt. I tillegg er det både økonomisk og bra for miljøet å spise restemat, sier Vetle Bo Saga, student og styreleder i SiO.

SiO takker Matvett og Nortura for samarbeidet om matsvinnarrangementet.

(Se flere pressebilder under saken).

Fakta

  • SiO markerte at torsdag 14.11. er nasjonal restemattorsdag med grillet sauekjøtt og panelsamtale om utfordringene med store mengder sau på frys. Vi takker Matvett og Nortura for samarbeidet om arrangementet.
  • Mat som ikke blir spist står for åtte prosent av menneskeskapte klimagassutslipp globalt. Det er like mye som all passasjertransport med bil, fly, tog, buss og båt (Kilde: Matvett).
  • Det er kostbart å kaste så mye mat. Bare i Norge beløper det kartlagte matsvinnet seg til 22 milliarder kroner hvert år (Kilde: Matvett).
  • SiO Mat og Drikke var med å utvikle konseptet "Kutt Matsvinn 2020", som NorgesGruppen tok initiativ til, sammen med hotellkjedene Scandic og Nordic Choice Hotels, leverandørene ASKO Servering og Unilever og Matvett. Det er et samarbeidsprosjekt der mange store og små aktører i serveringsbransjen har gått sammen om å redusere matsvinn med 20 prosent innen 2020, og hvor 2200 serveringssteder nå er med fra hotell, restaurant, kantine, servicehandel og offentlig virksomhet.

Emner

Regions


SiO (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus) leverer tjenester til mer enn 67 000 studenter ved 27 læresteder i Osloregionen. SiOs tilbud skal bidra til høy studiekvalitet og lik rett til utdanning, og inkluderer blant annet 8 900 studentboliger, helsetjenester, barnehager, cirka 40 serveringssteder og et bredt treningstilbud gjennom SiO Athletica. SiO har rundt 600 medarbeidere og en omsetning på om lag 1,1 milliarder kroner. www.sio.no

Kontakter

Nina Langeland

Nina Langeland

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 926 18 141
Mia Elizabeth Taylor Østom

Mia Elizabeth Taylor Østom

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 941 84 789

Relatert innhold

Mindre matsvinn på campus. KUTT Gourmet har redusert matsvinnet med 69 %, Tacoteket med 40 % og Deiglig Frederikke med 36 % det siste året.

​Tre SiO-spisesteder har kuttet matsvinnet inntil 69 % på et år

Studentspisestedene på Blindern, KUTT Gourmet, Tacoteket og Deiglig er blant serveringsstedene som har oppnådd særlig gode resultater i å redusere matsvinn ifølge en ny rapport. KUTT har redusert matsvinnet med 69 %, Tacoteket med 40 og Deiglig med 36 % det siste året. Rapporten fra Østfoldforskning på vegne av Matvett viser at mange allerede har nådd målet om 20 % reduksjon innen 2020.

Student Idun Kløvstad og Marius Toresen testet ut blodpannekaker og cupcakes med melormer 29.10.19 og ble intervjuet av NRK Østlandssendingen. De var positivt overasket over smaken! (Flere bilder ligger nederst i saken under "relatert materiale")

Serverer blodpannekaker og insekter til studentene

Denne uken er det Halloween og studenter i Oslo kan kjøpe blodpannekaker og insektcupcakes i SiOs spisesteder. Vi håper vi inspirerer studentene til et mer variert og bærekraftig kosthold, sier Steffen H. Greff i SiO Mat og Drikke. Halloween er en fin anledning til å gjøre studenter og andre oppmerksomme både på å bruke hele dyret og teste ut nye proteinkilder.

 "I 2020 har vi ambisjon om å kjøpe inn 50 tonn overskuddsmat, noe som tilsvarer 140 000 studentmåltider, sier administrerende direktør i SiO Mat og Drikke, Steffen H. Greff.

​Overskuddsmat ble til 60 000 studentmåltider

SiO Mat og Drikke kjøpte 22 tonn overskuddsmat i 2019. "Det er viktig at vi tenker bærekraftig også i våre innkjøp. At vi velger å kjøpe overskuddsmat bidrar til å redusere vårt eget og bransjens matsvinn", sier administrerende direktør i SiO Mat og Drikke, Steffen H. Greff. "I 2020 har vi ambisjon om å kjøpe inn 50 tonn, noe som tilsvarer 140 000 studentmåltider."

SiO jobber for å gjøre hverdagen til studenter bedre

SiO er studentsamskipnaden for 27 studiesteder i Osloregionen. Mer enn 76 000 studenter betaler semesteravgift til SiO og kan bruke de ulike tilbudene våre. Hovedoppgaven vår er å tilby produkter og tjenester som gjør studiehverdagen effektiv og stimulerende, og bidrar til at studentene trives. Jobben vi gjør skal bidra til at studiestedene våre har de mest attraktive læringsmiljøene i landet.

Studentsamskipnaden SiO

Trimveien 4
0314 OSLO Oslo
Norge