Gå videre til innhold
Studenter spør
Studenter spør

Pressemelding -

Studentspørretjeneste om helse går nasjonalt

Tjenesten Studenter spør ble opprettet i oktober 2019 av Studentsamskipnaden SiO som et lavterskeltilbud til studenter for å sende inn anonyme spørsmål om alt fra helse til kjærlighetssorg, drikkevaner eller studiemestring, og få svar fra SiO Helses egne fagpersoner.

- Studenter spør er en tjeneste som vi i SiO er svært stolte av, og vi er veldig glade for samarbeidet med de andre studentsamskipnadene for å skape et nasjonalt tilbud med enda mer innhold for studentene. Vi får inn spørsmål til tjenesten fra hele landet, og vi håper at dette tiltaket nå kan bli til glede for enda flere, sier Anne Karin Mullally, prosjekteier og leder for SiO psykisk helse og rådgivning.

Tre år senere har nettsiden nådd over en halv million visninger og besvart 1700 spørsmål fra studenter i hele Norge. Nå blir spørretjenesten et nasjonalt samarbeidprosjekt, og er i ferd med å tas i bruk av samskipnader over hele landet. Et av prosjektets fremste mål er at flere samskipnader skal delta i tjenesten, slik at den kan forbedres og utvides.

Involverer studenter

Studenter spør er opptatt av å være tett på studentene og har derfor ansatt studenter i flere stillinger. Tjenesten har studentskribenter som gjennom sine artikler løfter frem egne erfaringer med mål om å validere og normalisere studentutfordringer så vel som å gi råd fra «grasrota». Det benyttes også en studentillustratør og en studentdesigner som bistår i å gi nettsiden et studentrepresentativt og tidsmessig uttrykk. Studenter er også aktivt brukt gjennom deltagelse i referansegrupper.

Samarbeid mellom samskipnadene

Tjenestens popularitet blant studenter nasjonalt har bare vokst de siste årene. Den nåværende redaksjonen for Studenter spør består av Studentsamskipnaden SiO i samarbeid med Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, Studentsamskipnaden i Agder, Sammen, Studentsamskipnaden i Stavanger og Norges Arktiske studentsamskipnad. Total arbeider cirka 50 fagpersoner med svar på spørsmål til studentene. Dette inkluderer leger, psykologer, helsesykepleiere, tannleger, rådgivere, sosionomer, samtaleterapeuter, psykiater og psykomotoriske fysioterapeuter.

Kropp, sex og identitet som mest populære kategori

Hos Studenter spør blir alle spørsmål plassert inn i seks kategorier som skal hjelpe leseren med å finne nettopp hva hen lurer på. Kategoriene er “kjærlighet, vennskap og familie”, “kropp, sex og identitet”, “psykisk helse”, “rettigheter og økonomi”, “rus og snus” og “studiemestring”. Innenfor disse kategoriene har SiO Helse svart på nesten 1700 spørsmål siden 2019.

Diagrammet under viser at det er temaer innen kropp, sex og identitet som studentene har flest spørsmål om i 2022, noe det har vært siden oppstarten av tjenesten. I denne kategorien får man svar fra lege, helsesykepleier, tannlege eller fysioterapeut. To andre kategorier som skiller seg ut som populære er «psykisk helse» og «kjærlighet, vennskap og familie».


Mest leste spørsmål i 2022

Noen av spørsmålene har blitt vist av flere tusen brukere, og har blitt svært populære på nettsiden.

Dette er de 10 mest leste spørsmålene:

 1. Øm kul bak øret, en lymfeknute?
 1. Klump i underlivet, hva kan det være?
 1. Har ømme brystvorter, hva kan årsaken være?
 1. Hard avføring og kul ved anus
 1. Hvor ser man svar på blodprøver tatt hos fastlege?
 1. Jeg er usikker på forholdet mitt, er det et dårlig tegn?
 1. Er stikkende smerter i nedre delen av magen normalt?
 1. Sår i skjeden etter samleie, hva er årsaken?
 1. Kan jeg drikke alkohol samme dag som jeg har tatt koronavaksine?
 1. Blødning ved eggløsning normalt?

  Emner

  Kategorier

  Regions


  Studentsamskipnaden SiO leverer tjenester til 74 380 studenter ved 27 læresteder i Osloregionen. SiOs ambisjon er å gjøre Oslo til Norges mest attraktive by å studere i, gjennom å bidra til by- og campusutvikling og et attraktivt boligtilbud. SiO tilbyr ca 9000 studentboliger, helse-, rådgivning- og karrieretjenester, barnehageplasser, serveringssteder og et bredt treningstilbud gjennom SiO Athletica. SiO har 936 medarbeidere (450 årsverk) og en omsetning på om lag 1,2 milliarder kroner. www.sio.no.

  Kontakter

  Nina Langeland

  Nina Langeland

  Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 926 18 141

  Relatert innhold

  SiO jobber for å gjøre hverdagen til studenter bedre

  SiO er studentsamskipnaden for 27 studiesteder i Osloregionen. Mer enn 76 000 studenter betaler semesteravgift til SiO og kan bruke de ulike tilbudene våre. Hovedoppgaven vår er å tilby produkter og tjenester som gjør studiehverdagen effektiv og stimulerende, og bidrar til at studentene trives. Jobben vi gjør skal bidra til at studiestedene våre har de mest attraktive læringsmiljøene i landet.

  Studentsamskipnaden SiO

  Trimveien 4
  0314 OSLO Oslo
  Norge