Gå videre til innhold
GODE MATSVINNRESULTATER: Hos Eilert Spiseri på Blindern har de jobbet både systematisk og kreativt for å redusere matsvinnet. Foto: Mia Elizabeth Taylor Østom/SiO.
GODE MATSVINNRESULTATER: Hos Eilert Spiseri på Blindern har de jobbet både systematisk og kreativt for å redusere matsvinnet. Foto: Mia Elizabeth Taylor Østom/SiO.

Nyhet -

Studentkantiner med matsvinnresultater langt bedre enn bransjesnittet

De siste årene har Studentsamskipnaden SiO jobbet systematisk for å få ned matsvinnet på sine 32 studentspisesteder. Nå viser helårstall fra 2023 at matsvinnet per gjest ligger på en tredjedel av bransjesnittet.

- Vi er veldig glade for å se at tiltakene våre gir resultater og at studentene bidrar til å kutte matsvinn, sier Lene Kvale, salgs- og markedsansvarlig i SiO Mat og Drikke.

SiO Mat og Drikke klarte i 2023 å redusere matsvinnet til 12,3 gram per gjest på sine studentkantiner. Dette utgjør en tredjedel av snittet for kantiner, som i følge Matvett ligger på 39 gram per gjest.

- Vi er veldig stolte av våre flinke folk som har jobbet både systematisk og kreativt for å redusere matsvinnet, sier Kvale.

Kreativ bruk av ingredienser
En viktig suksessfaktor er også å bruke medarbeidernes gode og kreative ideer. Et eksempel på dette er de ansatte ved Eilert Spiseri på Blindern.

Dette teamet gjør mer enn å møte studentene med et varmt smil; de har laget mange oppskrifter som utnytter ingredienser som vanligvis ville blitt kastet, eller som nærmer seg utløpsdato. Gjennom kreativ bruk av disse ingrediensene bidrar de til å redusere matsvinn og fremme en mer bærekraftig matpraksis.

- Vi lager for eksempel marengs, cookies og brownies av kikertlake, knekkebrød av rødbetsskall og linsekake av gulrotskrell, sier Nira Reiersen, avdelingsleder på Eilert Spiseri.

Egen oppskriftsbok
For å spre sine erfaringer og kunnskap, har teamet satt sammen en egen oppskriftsbok. Boken gir praktiske tips og oppskrifter for hvordan andre SiO Mat og Drikke avdelinger kan bruke råvarer på en kreativ måte som bidrar til å redusere matsvinn.

- Vi håper at oppskriftsboken kan bidra til å inspirere andre som ønsker å minimere matsvinnet sitt, sier Reiersen.

Overskuddsmat og andre tiltak
I 2023 benyttet SiO Mat og Drikke seg av 58 tonn med overskuddsmat fra leverandører som ellers ville blitt kastet. Dette bidrar til reduksjon av matsvinn i verdikjeden, samtidig som det tilføres mer verdi i maten til studentene. Det er også et stort fokus på bestillingsrutiner og lagerbeholdning.

SiO Mat og Drikke tilbyr også studentene buffet, varmmat og salat på vekt. Dette tiltaket bidrar til å redusere matsvinn ved at gjestene kan forsyne seg med det de ønsker og betale etter vekt.

Det er også gjort tiltak for å redusere matsvinn som kommer studentenes lommebok til gode.

- Studentene kan kjøpe gårsdagens sandwicher og varmretter laget av overskuddsmat til redusert pris. Hvis vi har varme retter og salat i buffeten som ikke kan gjenbrukes selges dette til halv pris de siste 30 minuttene før vi stenger, sier Kvale.

Emner

Kategorier

Regions

Kontakter

Nina Langeland

Nina Langeland

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 926 18 141
Mia Elizabeth Taylor Østom

Mia Elizabeth Taylor Østom

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 941 84 789

SiO jobber for å gjøre hverdagen til studenter bedre

SiO er studentsamskipnaden for 27 studiesteder i Osloregionen. Mer enn 76 000 studenter betaler semesteravgift til SiO og kan bruke de ulike tilbudene våre. Hovedoppgaven vår er å tilby produkter og tjenester som gjør studiehverdagen effektiv og stimulerende, og bidrar til at studentene trives. Jobben vi gjør skal bidra til at studiestedene våre har de mest attraktive læringsmiljøene i landet.

Studentsamskipnaden SiO

Trimveien 4
0314 OSLO Oslo
Norge