Nyhet -
Oversikten er klar: Dette bekymrer studentene mest
Symptomer på sykdom, tanker og følelser står øverst på spørsmålslisten til studentene.
Dét kommer frem i årsrapporten til Studenter spør fra 2023. Studenter spør er et digitalt lavterskeltilbud hvor studenter kan sende inn anonyme spørsmål om alt fra helse til kjærlighet, rus eller familieproblemer, og få svar fra fagpersoner.
Spørretjenesten driftes i samarbeid mellom åtte studentsamskipnader: SiO, Sammen, SiT, SiA, SiS, Arktiske, SINN og StudentiNord.
– Det er unikt og tverrfaglig samarbeid. Vi er glade for å kunne tilby studentene en så tilgjengelig og gratis tjeneste, sier Anne Karin Mullally, klinikksjef for psykisk helse i SiO. Hun har overordnet ansvar for redaksjonelt innhold på Studenter spør.no.
Over en million sidevisninger
Det siste året har fler får øynene opp for det som kan minne om student-versjonen av ung.no.
– Det er utrolig gøy at Studenter spør vokser. I fjor rundet nettsiden én million sidevisninger, og vi besvarte over 1000 spørsmål, forteller Lene Sogn Hansen, prosjektleder og psykolog i SiO Helse.
Noe av populariteten kan kanskje tilskrives at Studenter spør er opptatt av å være tett på studentene og har studenter som artikkelskribenter, illustratører og i referansegrupper. Dette skal bidra til at studentene opplever tjenesten som sin egen.
Dette lurer studentene på
På topp ti over mest leste spørsmål i 2023, finner vi:
- Er det bra å ha høye eller lave leververdier? (3776)
- Kan jeg få sykepenger som student? (3164)
- Røde prikker på penishodet (3085)
- Hvilke krav har vi dersom jeg er student og blir gravid? (2963)
- Hvor lang tid tar ADHD-utredning? (2922)
- Hvordan ta opp med kjæresten på en god måte at jeg er lei? (2779)
- Kan Metformin være farlig å bruke om man ikke har diabetes? (2766)
- Klump i underlivet, hva kan det være? (2568)
- Hva kan en kul i lysken være? (2291)
- Øvre magesmerter ved stort alkoholinntak (2020)
– Vi ser at mange har lege-relaterte spørsmål. Studentene berøres av det generelle trykket og køer til ulike helsetilbud. Kanskje de søker hjelp på andre måter? Vi tror også det er en stor fordel at innsender er anonym. Det kan gjøre dem tryggere, forsetter Lene Sogn Hansen.
Hun forklarer videre at mange forbinder nettsiden med helsetjenester, men fremhever at de har utviklet Studenter spør til å omfavne mye mer:
– For eksempel har vi samarbeid med både Lånekassen og Samordna opptak for å besvare spørsmål knyttet til studiemestring, rettigheter og økonomi, sier prosjektlederen.
Rettigheter ved sykdom mest lest
For å vise mer av den brede kompetansen i prosjektet, publiseres jevnlig artikler med populære tema. Noen er skrevet av fagpersoner, andre av studentene selv.
Blant artiklene, ble disse mest lest i 2024:
- Hvilke rettigheter har studenter som blir syke? (3497)
- Å tvile på parforholdet (3155)
- Student og gravid (2437)
- 5 tips før du flytter sammen med kjæresten (1798)
- Studietips til deg med ADHD (1786)
- Hvordan mestre bekymringstanker (1502)
- Hvordan gjøre det slutt på en OK måte? (1164)
- Få en god relasjon til deg selv (1001)
- Ensom på nytt studiested (995)
- Bli en mester på kommunikasjon (882)
Fellesnevneren er at studentene bekymrer seg for sykdomssymptomer, tanker og følelser. De lurer også på hva slags hjelpetilbud som finnes.
– Sammenligner vi de mest stilte spørsmålene fra år til år, ser vi faktisk at mye går igjen. Studentene er i en fase der mye forandres. De store kategoriene som psykisk og fysisk helse, nære relasjoner, personlig økonomi og studiemestring går ikke ut på dato.
Det eneste unntaket var i 2022:
– Da lurte de fleste på om det gikk greit å drikke alkohol samme dag som korona-vaksinering, forteller klinikksjef Anne Karin Mullally og prosjektleder Lene Sogn Hansen.
Ønsker å nå ut til enda flere
De håper tjenesten kan bli endre bedre kjent blant studentene, og at flere benytter seg av den.
– Vi ønsker å treffe alle studenter på kryss og tvers i landet. Mange studenter bærer på de samme tankene og bekymringene. Studenter spør skal være et trygt sted for dem å åpne seg. Å dele noe du har på hjertet kan være til stor hjelp. Både for deg selv og andre.