Gå videre til innhold
Slik bor Ane-Marthe Pedersen på studentbolig i Oslo. (Vestgrensa studentby i bakgrunnen). Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO
Slik bor Ane-Marthe Pedersen på studentbolig i Oslo. (Vestgrensa studentby i bakgrunnen). Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO

Nyhet -

Slik bor hun på studentbolig i Oslo

Skal du studere i Oslo til høsten og lurer på hvordan det er å bo i studentbolig? Det er du ikke alene om. Hver sommer spør studentene om det meste, men gjengangeren er at studenter som skal studere i Oslo er mest opptatt av å få seg tak over hodet.

- Jeg bodde først privat, men det ble for dyrt. Så fant jeg ut at jeg kunne bo hos SiO og det trives jeg godt med, sier Ane-Marthe Pedersen som er student og jobber som Snap-reporter for SiO.

Hun bor på legendariske Sogn Studentby, som ble bygget som deltakerlandsby til OL i Oslo i 1952. Studentbyen er kjent for å ha vært utsmykket med ekte Munch-malerier.

Slik er det på Sogn Studentby

Nå bor den populære Snap-reporteren på Sogn Studentby i en koselig singelbolig i høyden.Det første man ser når man kommer inn døren hjemme hos Ane er gitaren hennes. Det er ikke tilfeldig.

- Jeg har brukt tid på å innrede, slik at jeg kan føle at jeg kommer hjem når jeg kommer inn døren. Det var viktig for meg å ta med noe personlig til hybelen. Jeg har gitaren min her og når jeg ser den, er jeg hjemme, sier Ane.

Ligger nært studiestedet

SiO tilbyr studentboliger av ulik størrelse og standard, alt fra hybler hvor man deler kjøkken og bad med en eller flere andre, til egne leiligheter for single, par og familier. Uansett hvor man bor, er det viktig å være passe sosial og bli kjent med andre studenter man bor på gang med.

- Deler man bad og kjøkken, kommer man nært innpå hverandre.Det lønner seg å bli litt kjent med dem man skal bo med. Man må ikke bli bestevenner, men man må ha gjensidig respekt for hverandre, sier Ane.

Den umøblerte, singel-leiligheten på Sogn studentby har hvite vegger og god planløsning. Med vinduer langs langveggen føles den større enn den kanskje er.

- Beliggenheten er klart det beste! Det er nært skolen, nært treningssenteret, nært marka og det er kollektivtransport over alt. Jeg orker ikke å bo midt i Oslogryta, jeg liker å bo litt utenfor samtidig som ting er sentralt. Vil man ta seg en liten tur på ettermiddagen, så er det bare å gå opp til Sognsvann.

Hva finner man i en studentbolig?

Mange studenter lurer på hva som ligger i begrepet «møblert». Møblert betyr som regel litt mer enn seng og madrass, i tillegg kommer skrivebord med stol, hylle og klesskap. Det er også persienner i mange boliger.

- Leier man umøblert, tror jeg at det er større muligheter for å gjøre boligen litt mer «din». Leier man møblert, er jo det svært praktisk. Da har man seng, skap og skrivebord, men noe må man jo skaffe selv, slik som dyner og puter, og ting til kjøkkenet, sier Ane.

Studentene må selv sørge for bestikk og kjøkkenutstyr der de bor. Det gjelder også puter, dyner, sengetøy. Hvitevarer, som kjøleskap og komfyr, er derimot en del av inventaret.

- Det er en fin ting å spørre de du deler med hva de anser som felles og hva de ser på som personlige ting, for eksempel på kjøkkenet eller gangen, sier Ane-Marthe.

Alle må vaske

Uavhengig av hvor mange man deler med, må alle studentene bidra til fellesvasking på kjøkkenet, mens et rengjøringsbyrå vasker gulvene i felleskorridorene. I tillegg kan felleskjøkkenet fungere som en sosial samlingsplass. Kommer man som internasjonal student og er ukjent med norsk kultur og klima, eller er man ny i byen, er det vanlig å tipse og hjelpe hverandre.

- Spør andre på studentbyen til råds, dette er en god måte å bli kjent med andre på, en enkel icebreaker, sier Ane.

Stor etterspørsel

Etterspørselen etter studentboliger i Oslo er stor. Studentsamskipnaden har boligtyper for alle studenter; single, par, familier, samt tilrettelagte boliger for studenter med funksjonsnedsettelser. Det lønner seg å søke utenfor de mest sentrumsnære områdene og det lønner seg å søke tidlig, gjerne før man vet om man har studieplass.

- Jeg søkte studentbolig utenfor de mest populære sentrumsområdene og tenkte at jeg heller ville være nært stedet der jeg studerer. Fordi jeg bor hos SiO har jeg også fortrinnsrett til å søke bolig på andre studentbyer hvis jeg får lyst til å flytte, sier Ane.

Fakta i saken:

  • Lurer du på hvordan det er å bo i studenthybel i Oslo? SiO Kundeservice arrangerer nettmøte på SiOs Facebook-side fredag 21. juli kl. 12-16. Da kan du spørre om akkurat det du lurer på.
  • SiO er Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus. SiO tilbyr velferdstjenester til 67 000 studenter som studerer på 26 ulike læresteder i hovedstadsområdet. SiO byr på tjenester innenfor bolig, helse, tannlege, rådgivning, barnehage, mat og drikke.
  • SiO bygger for tiden flere studentboliger. Per i dag tilbyr SiO studentbolig til rundt 8 500 studenter.

Praktisk om studentbolig fra SiO:

  • Depositum: Alle studenter (både internasjonale og nasjonale studenter) må betale depositum på boligen. Det kan lønne seg å ha penger satt av til depositum uansett om man bor på studentbolig eller privat.
  • Ta med dyne og pute selv. Leier man møblert, inneholder hybelen seng med madrass, skrivebord med stol, garderobeskap og hylle, men ikke dyne og pute.
  • Kjøkkenet har som minimum en komfyr med stekeplater, men ikke alle kjøkken er utstyrt med stekeovn.Noen deler kjøkken med andre, men husk å skaffe og bruke ditt eget kjøkkenutstyr om ikke annet er avtalt. Mange brukthandlere har mye billig og bra.
  • Vasking av felleskjøkken og bad er et fellesansvar som studentene fordeler seg imellom. Felleskjøkken skal vaskes etter en turordning og det er forventet at alle deltar.

Related links

Emner

Kategorier

Regions

Kontakter

Nina Langeland

Nina Langeland

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 926 18 141

Relatert innhold

Relaterte events

SiO jobber for å gjøre hverdagen til studenter bedre

SiO er studentsamskipnaden for 27 studiesteder i Osloregionen. Mer enn 76 000 studenter betaler semesteravgift til SiO og kan bruke de ulike tilbudene våre. Hovedoppgaven vår er å tilby produkter og tjenester som gjør studiehverdagen effektiv og stimulerende, og bidrar til at studentene trives. Jobben vi gjør skal bidra til at studiestedene våre har de mest attraktive læringsmiljøene i landet.

Studentsamskipnaden SiO

Trimveien 4
0314 OSLO Oslo
Norge