Nyhet -
Øv på eksamensangst – ikke bare pensum!
I disse dager er landets studenter lent over pulten med forberedelser til eksamen og innleveringer. Etter koronapandemien er det flere enn tidligere som rapporterer om eksamensangst. Nå roper studentrådgiver Mari Langmyr varsko, og mener at vi må forberede studentene på at stress og ubehag er en del av eksamenspakka.
- Studentene har mer eksamensangst selv om mange studiesteder har økt fokus på eksamensforberedelse. Jeg tror vi må bli enda tydeligere på at stress er en del av en students hverdag, og at det fins god hjelp for å mestre stress, som også er nyttig senere i livet, sier Langmyr, som er studentrådgiver i SiO.
Råd mot eksamensangst
Her er eksamensekspertens beste råd til studenter som i disse dager gruer seg til eksamen;
- Avspenning: Lær deg en metode for avspenning. For eksempel en pusteteknikk eller enkel meditasjonsøvelse. En avspent kropp husker best!
- Ikke vær redd for å få litt nerver: Det er helt vanlig å bli redd eller nervøs, du er ikke alene om det.
- Nerver øker når vi fokuserer på hva som kan gå galt. Forsøk heller å ha et oppgavefokus. Lag en arbeidsplan frem til eksamen, og hold fokus på denne.
- Husk å ta vare på deg selv. Uten mat og drikke duger helten ikke. Ta deg tid til søvn og mat slik at du er uthvilt og klar til eksamen.
- Ta gjerne turen til eksamenslokalet på forhånd. Det hjelper å vite hvor det er og hvordan det ser ut. Da kan du også beregne reisetiden bedre.
- Ta deg tid til å møte venner. Ta det som en pause. Hvis dere går en tur samtidig, får du også frisk luft og et glimt av verdens utenfor eksamensboblen.
Vanlig
Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2022 viser at nesten halvparten av studenter opplever stress knyttet til eksamen (48%). Andelen som oppgir at de har en del eller svært mye eksamensangst har økt fra 44 % til 48 % av studenter fra 2018 til 2022.
-Stressmestring bør være en del av eksamensforberedelsene for alle studenter, sier Langmyr.
Konsekvenser av eksamensangst
Konsekvensene av eksamensangst kan ramme på flere måter, fra å ikke møte til eksamen til å få dårligere resultater enn forventet. SHoT2022 viser at konsekvensene av eksamensangst for studentene er følgende:
- 30 prosent fikk et dårligere resultat enn forventet
- 6 prosent utsatte eksamen
- 4 prosent har ikke møtt til eksamen
- 3 prosent avbrøt eksamen
- 3 prosent fikk tilrettelagt eksamen
- For tre av ti studenter er konsekvensen av eksamensangst at de ikke får vist hva de kan, og ikke presterer optimalt. Jeg vil oppfordre studentene til å øve på å håndtere eksamensnerver, og være forberedt på ekstra stress. Sjekk gjerne om studentsamskipnaden eller studiestedet har et godt tilbud, eller så finner du mye god informasjon på studenterspør.no, oppfordrer Langmyr studentene.