Gå videre til innhold
SiO tilbyr ogå tannhelsetjenester for studenter.
SiO tilbyr ogå tannhelsetjenester for studenter.

Nyhet -

Ta tannsjekken nå!

SiO Helse Tannlege har doblet kapasiteten for tannhelse fra to tannlegestoler til fire tannlegestoler siden september. SiO har nå et team på 23 personer som betjener fire tannlegestolene 12 timer i døgnet fra mandag – torsdag og fredag med vanlig åpningstid. Telefontiden er utvidet og det er flere ledige tannlegetimer for studentene.

- Ta en tannsjekk nå! Vi har utvidet kapasiteten. Den vanligste grunnen til at studenter kommer til oss, er tannverk. Du kan ikke studere med tannverk. Nå er det snart eksamen, så ta tannsjekken nå, oppfordrer Kari Jussie Lønning, leder for SiO Helse.

Doblet kapasitet

Siden utvidelsen har SiO Helse Tannlege tatt imot 464 nye tannpasienter, hvorav 85 har hatt behov for akutt hjelp.Sammenliknet med samme periode i fjor, var det 41 akuttpasienter, men da var også kapasiteten halvparten sammenliknet med i år. Tilsammen 576 pasienter har fått en generell tannsjekk hos SiO Helse siden 5. september i år. Samme periode i fjor viser 329 undersøkelser.

- Grunnen til at studentene har tannverk kan være forskjellig. Noen har mistet en bit av en tann eller fått betennelse rundt en visdomstann. Våre tannleger ser at studentene kan ha fått så store hull at det går i nerven på tannen. Dette er smertefullt og kan kreve rotfylling, sier Kari Jussie Lønning i SiO Helse.

Flyttet

SiO Helse Tannlege har flyttet til Colosseum senter i Sørkedalsveien 10A og ligger slik tilgjengelig ved et trafikalt knutepunkt og for alle studenter, uavhengig av studiested.

- Under en generell tannsjekk tar vi to røntgenbilder. Dette gjør vi for å se etter hull og se over tennene. Vi fjerne tannstein når det er nødvendig. Studentene får også råd om hvordan forebygge hull, bruke tanntråd og hvordan pusse tennene riktig. Noen kan også trenge råd om hvordan forebygge for eksempel syreskader på tennene. I tillegg vurderer vi også visdomstennene og om de bør fjernes eller kan stå fint i munnen, sier Kari Jussie Lønning.

Tannråd gis selvfølgelig individuelt under undersøkelsen.

Forebygging viktig

- SiO Helse Tannleges behandlingsstatistikker viser at vi legger mange fyllinger. Mange av studentene har hull. Statistikken viser også at vi gjør en del rotfyllinger. Dette er en indikasjon på at disse studentene har såpass dype eller store hull at vi må rotfylle tennene for å unngå å trekke dem. Jeg vil generelt oppfordre studentene til å bruke tanntjenesten hos SiO for å unngå at det går ut over tannhelsen, sier Lønning.

- Vi fjerner også en del visdomstenner. Siden vi er allmenntannleger, henviser vi til spesialister der det er nødvendig for å fjerne visdomstennene, sier Kari Jussie Lønning.

Fakta:

 • SiO Helse Tannlege tilbyr tannhelsetjenester for studenter i Colosseum senter, Sørkedalsveien 10A. (Dette er samme lokasjon som TKØ (Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst, men det er to ulike klinikker).
 • Kapasiteten er doblet siden september og telefontidene er utvidet.
 • Bestill tannlegetime mellom 08.00-09.00 hverdager eller mellom 16.30-19.30 mandag til torsdag.Da svarer SiO Helse Tannlege på spørsmål og gir råd, samt tar timebestillinger.
 • Legger du beskjed på svareren, med fullt navn og telefonnummer, tar tannlegene kontakt. Dette kan du gjøre når som helst. Da avtaler man time og undersøkelse.
 • Bestill time ved å ringe 22 85 32 15.
 • Akuttbestillinger bestilles mellom 08.00-09.00 alle dager. Akutt-timer deles ut etter førstemann-til-mølla-prinsippet.

Tannlegens råd til studentene:

 • Puss tennene med fluortannkrem to ganger daglig.
 • Bruk tanntråd! Når man pusser tennene med tannbørste, kommer man ikke til mellom tennene, det betyr at to flater per tann forblir upusset. Derfor er det viktig med tanntråd.
 • For å forebygge, kan man bruke fluorskyll eller fluortablett. Dette er likeverdige alternativer og det er viktig at fluortablettene suges på og ikke svelges hele eller tygges.
 • Forskning viser at i voksen alder kommer hullene som oftest mellom tennene. Begynnende hull kan forebygges med flourskyll og god tannpleie, slik at de holdes i sjakk til man må borre. Derfor er det viktig med en årlig tannsjekk.
 • Bruk en myk tannbørste. Noen har en tendens til å pusse for hardt på tennene slik at tannkjøttet trekker seg oppover i overkjeven og nedover i underkjeven. Da kan man bli plaget med ising.
 • Vær bevisst inntak av sur mat og drikke. Mange har syreskader på tennene som er forårsaket av sure drikker som juice og brus. Det er kullsyren i drikkene som ikke er bra for tennene, så dette gjelder også sukkerfri brus.
 • Skyll munnen med vann hvis du drikker syreholdige drikker. Da øker ph-balansen raskere. Hvis man pusser tennene med lav ph i munnen, fører det til stor slitasje i tannemaljen.

Kilde: SiO Helse Tannlege

Fakta om SiO:

 • SiO er en studentsamskipnad for 65 000 studenter ved 25 ulike studiesteder i Oslo og Akershus.
 • SiO står for Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus.

Emner

Kategorier

Regions

Kontakter

Trond Morten Trondsen

Trond Morten Trondsen

Direktør SiO Studentliv 905 55 712

SiO jobber for å gjøre hverdagen til studenter bedre

SiO er studentsamskipnaden for 27 studiesteder i Osloregionen. Mer enn 76 000 studenter betaler semesteravgift til SiO og kan bruke de ulike tilbudene våre. Hovedoppgaven vår er å tilby produkter og tjenester som gjør studiehverdagen effektiv og stimulerende, og bidrar til at studentene trives. Jobben vi gjør skal bidra til at studiestedene våre har de mest attraktive læringsmiljøene i landet.

Studentsamskipnaden SiO

Trimveien 4
0314 OSLO Oslo
Norge