Gå videre til innhold
SiO Helse oppfordrer  studenter under 30 år til å teste seg for gonoré ved partnerbytte, og deler også ut gratis kondomer for å forebygge smitte.
SiO Helse oppfordrer studenter under 30 år til å teste seg for gonoré ved partnerbytte, og deler også ut gratis kondomer for å forebygge smitte.

Nyhet -

SiO Helse endrer testrutiner for å møte gonoréøkning blant studenter

SiO Helse endrer rutiner og oppfordrer nå alle studenter under 30 år til også å teste seg for gonoré ved partnerbytte. Studentenes egen helsetjeneste deler også ut gratis kondomer for å bidra til å stoppe smitten.


– Vi i SiO Helse ser en sterk økning i antallet gonorétilfeller hos studentene, og våre tall viser samme utfordringsbilde som de nasjonale tallene. Nå endrer vi testrutinene og oppfordrer alle studenter under 30 år som bytter partner til også å teste seg for gonoré, sier seksjonsoverlege Anders Sandvei i Allmennseksjonen hos SiO Helse.

Sandvei deler Folkehelseinstituttets bekymring over økningen i smittetilfeller, og tallene fra SiO Helse viser samme tendens. I 2021 testet kun 1 student positivt for gonoré hos SiO Helse. I 2022 testet hele 40 studenter positivt hos SiO, og rundt halvparten av de smittede var kvinner.

– Smitteøkningen er spesielt stor blant unge studenter, og det er også nytt at så mange kvinner nå smittes, sier Sandvei.

Bruk kondom!
SiO Helse deler også ut gratis kondomer på sine tre helsesentre i Oslo, noe som blir tatt godt imot av studentene.

– Mitt viktigste råd til studenter som bytter partner er å bruke kondom. Det gir god beskyttelse mot sykdom, og er også fint med tanke på å ta vare på partneren, sier Sandvei.

SiO Helse har også en egen helsesykepleier som gjerne svarer på spørsmål fra studenter både om prevensjon og alle andre tema knyttet til seksuell helse.

Ikke flaut
Mange studenter er veldig flinke til å teste seg for klamydia, men tenker ikke på at det nå er viktig å også teste seg for gonoré, selv om de ikke har symptomer. Noen sier også at de syns det er flaut.

– Det er ikke flaut, bare ansvarsfullt og veldig enkelt å teste seg. Gonoré er mer bekymringsfullt sammenlignet med klamydia, både med tanke på konsekvens for seksuell helse, og for antibiotikaresistens på et samfunnsnivå, sier Sandvei.

Testing for klamydia, gonoré, HIV, syfilis og hepatitt er gratis hos SiO Helse. Studentene trenger ikke å bestille time på forhånd, men kan fylle ut et enkelt nettskjema på forhånd, og møte opp for å ta en urinprøve eller penselprøve hos SiO Helse.  

Emner

Kategorier

Regions

Kontakter

Nina Langeland

Nina Langeland

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 926 18 141

SiO jobber for å gjøre hverdagen til studenter bedre

SiO er studentsamskipnaden for 27 studiesteder i Osloregionen. Mer enn 76 000 studenter betaler semesteravgift til SiO og kan bruke de ulike tilbudene våre. Hovedoppgaven vår er å tilby produkter og tjenester som gjør studiehverdagen effektiv og stimulerende, og bidrar til at studentene trives. Jobben vi gjør skal bidra til at studiestedene våre har de mest attraktive læringsmiljøene i landet.

Studentsamskipnaden SiO

Trimveien 4
0314 OSLO Oslo
Norge