Gå videre til innhold
Steffen H. Greff er direktør for SiO Mat og Drikke. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO)
Steffen H. Greff er direktør for SiO Mat og Drikke. (Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO)

Blogginnlegg -

​ Lytter til studenter med glutenallergi


Av Steffen H. Greff, direktør for SiO Mat og Drikke

De senere årene har det vært økt oppmerksomhet rundt plager fra gluten, enten det er cøliaki eller andre former for glutenintoleranse. Flere ønsker glutenfritt enn for bare et par år siden. Vi i SiO Mat og Drikke lytter og lærer for å finne ut hvordan vi i kantinesegmentet på universitet og høyskolene i Oslo og Akershus kan møte behovet. 

Personlig interesse

Dette er også et tema av personlig interesse for meg, da min familie nylig oppdaget at vår yngste datter ikke tåler gluten. Som en relativ sett nybegynner til denne utfordringen, var det ekstra lærerikt da jeg og mine kollegaer forleden fikk møtt studenter som spiser glutenfritt av ulike grunner. Det gjør at vi har fått ytterlige gode innspill fra studentene som gjør at vi kan bedre det glutenfrie alternativet både hjemme og hos oss i SiO Mat og Drikke.

Studentene vi snakket med, syntes vi var gode på merking, at personalet har god kunnskap om innhold i produktene, at varmmaten og salat er godt merket. De er også fornøyde med utvalget, men de savner flere glutenfrie bakevarer, påsmurt og wraps. Det var egentlig ikke så overraskende for oss, men vi trenger slike påminnelser i hverdagen.

På farten

Noen savner særlig mat man enkelt kan spise på farten. Å være på farten er spesielt utfordrende for glutenallergikere som tyr til nøtter og sjokolade, men som egentlig ønsker seg påsmurt, yoghurt med glutenfri granola og lignende. Mange ønsker innpakkede produkter fordi de reagerer på glutensporer. Det gjør også at det er viktig å ikke blande klyper i for eksempel salatbaren.

SiO Mat og Drikke tar disse tilbakemeldingene på alvor. Derfor går vi gjennom produktene våre og ser hva vi kan gjøre for å forbedre tilbudet.

Studentene er veldig spesifikke: De ønsker seg Raw bites, glutenfrie rundstykker med pålegg som man plukker og mikser selv og at glutenfrie boller og bakevarer kan kjøpes for en billig penge. I noen tilfeller er det bare bedre merking som skal til.

Før sommeren er planen at vi inviterer glutenallergikerne til en ny lunsj hvor vi viser frem de endringene vi har gjort etter tilbakemeldingene, og nye, glutenfrie produkter som kommer til semesterstart.

På våre spisesteder tilrettelegger vi for glutenfrie alternativer på denne måten:

  • YouFood på 20 spisesteder: Her kan du plukke og mikse selv. Vi har god allergenmerking for at man selv skal kunne velge etter sine diettbehov.
  • SiO Mat og Drikke tar inn knekkebrød og bakevarer som er glutenfrie.
  • Våre kokker tenker glutenfritt når de lager jevninger og sauser – vi bruker maizenna eller potetmel, fordi vi vil kunne tilby mat til alle studentene.
  • Intern bevissthet: Vi produserer maten vår i et glutenmiljø og jobber med tiltak som kan gjøre flere av rettene våre glutenfrie, for eksempel på Tacoteket og Ramen Ya.
  • Gjennom matkonseptet YouFood på 20 av våre spisesteder, kan studentene selv velge hvilken mat de vil spise. Mange glutenfrie kunder søker etter de fiberrike alternative, fordi mange spesialprodukter som passer for dem har lavt fiberinnhold, for eksempel er glutenfrie knekkebrød og glutenfri pasta ikke rikt på fiber. Da kan man velge naturris, brun ris, poteter, quinoa, bokhvete (som er et gress), linser eller bønner. Nøtter og frø kan erstatte frokostblandingen og i tillegg kan man bruke mandelmel, rismel og maismel.

    Fakta:

  • Alle de store lærestedene med SiO-spisesteder har nedsatt brukerutvalg. Brukerutvalgene har representanter som både er studenter og ansatte. Dette gjelder NMH, KHiO, NIH, OsloMet, Menighetsfakultetet og Veterinærhøyskolen. Det jobbes per dags dato med opprettelsen av et brukerutvalg for UiOs studenter og ansatte.
  • Tilbakemeldinger fra lærestedenes brukerutvalg brukes til å forbedre og tilpasse utvalget på spisestedene.
  • SiO Mat og drikke inviterer jevnlig studenter til faglige fokusgrupper slik at de kan komme med innspill når det gjelder produkt og konsept. Fokusgruppene møtes til to workshops i semesteret.
  • I tillegg inviterte SiO Mat og Drikke studenter til to workshops som handlet om glutenfritt og vegan/vegetar-tilbud i vår.
  • Related links

    Emner

    Regions

    Kontakter

    Nina Langeland

    Nina Langeland

    Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 926 18 141

    Relatert innhold

    SiO jobber for å gjøre hverdagen til studenter bedre

    SiO er studentsamskipnaden for 27 studiesteder i Osloregionen. Mer enn 76 000 studenter betaler semesteravgift til SiO og kan bruke de ulike tilbudene våre. Hovedoppgaven vår er å tilby produkter og tjenester som gjør studiehverdagen effektiv og stimulerende, og bidrar til at studentene trives. Jobben vi gjør skal bidra til at studiestedene våre har de mest attraktive læringsmiljøene i landet.

    Studentsamskipnaden SiO
    Trimveien 4
    0314 OSLO Oslo
    Norge